Handtekening, zo gezet, maar waar teken je nu voor?…

Overeenkomst1Als Ondernemer vertel ik u geen nieuws.
Bijna elke dag, elk moment kunt met nieuwe, onverwachte situaties van doen krijgen.

 

 

 

 

 

 

Situaties die vragen om specifieke kennis, die u niet heeft, omdat u nooit met deze situaties van doen hebt gehad.
Hoe goed is het dan om te weten, dat er voor elke situatie mensen zijn die die kennis wel hebben en ook bereid zijn om deze te delen. Wij noemen ze binnen onze praktijk Mentoren, zelf ook Ondernemers.

Onderstaand voorbeeld is wat er kan gebeuren, ook bij succesvolle Ondernemers, wanneer ze niet beschikken over een ervaren klankbord, geheel onverwacht met soms verstrekkende gevolgen!
Gelukkig voor hem, maar ook voor u kunnen wij deze gebeurtenis besluiten met een goede afloop!

Geïnteresseerd wat we nu precies bedoelen, lees dan hier verder………

 

Op basis van vertrouwen richting eigen bank!…

 

Op een prachtig zonnige winterdag, januari 2009 zet een jong Ondernemersechtpaar hun handtekening, voor wat achteraf de grootste foutieve inschatting, in hun dan nog “jonge Ondernemers” leven blijkt te zijn!

 

 Wat vooraf ging?..

In het najaar van 2008 overweegt een tot dan toe behoorlijk succesvolle Ondernemer, privé- middelen aan te wenden om op dat moment, van een verlieslatende dochteronderneming de liquiditeitsruimte te verbeteren.
De bank is bereid om € 150 K te doen, naast de bestaande lening, maar van de Ondernemer wordt ook wat verwacht, logisch zouden we zeggen!

Echter  de Ondernemer twijfelt. Al vele jaren blijft de door hem aangekochte Onderneming een moeilijk geval met enorm wisselende resultaten, veel energie wordt er ingestoken, maar echt geld wordt er niet verdiend!

Als de Ondernemer hierover met zijn directe omgeving van gedachten wisselt komen de goed bedoelde adviezen om de hoek!
Jij, zo wordt gezegd, als iemand het kan, dan ben jij het!
Moet je kijken tot waar je tot nu toe gekomen bent met deze, – en de andere Ondernemingen.

(Bijna niemand weet hoeveel inspanning de Ondernemer heeft moeten verrichten voor het overeind houden van deze Onderneming, dat zijn tenslotte ook geen zaken waarmee je te koop loopt, toch?)

De Ondernemer besluit na veel wikken en wegen om het dan toch maar te gaan doen. Op een perceel grond wat zijn vrouw bezit wordt voor die € 150 K een extra hypotheek genomen! (hierover later meer).

De Ondernemer gaat van start met de kapitaalinjectie die de bank heeft gegeven, maar moet na 15 maanden vaststellen dat hij het niet red, de kwaliteit van de onderneming en de achterblijvende markt zorgen ervoor dat het herstel langer duurt dan verwacht!
Ondertussen heeft de Ondernemer keurig zijn rente en aflossing van die € 150K aan de bank betaald en is de lening volledig afgelost!

De Ondernemer, die weet dat hij het niet red alleen, weet dat hij op zoek moet naar een eventuele investeerder of een koper die diepere zakken heeft dan hijzelf om deze periode verder uit te zitten.

 

banken-578

De spelers aan tafel hebben hun eigen agenda!…

 

 

Ondertussen vraagt hij aan de bank om de hypotheek die op het perceel grond van zijn vrouw rust, te ontkoppelen, omdat het bedrag is afbetaald!
De bank weigert dit echter en komt met een verrassing uit de hoge hoed!

In de kleine lettertjes van die overeenkomst die is opgesteld ten tijde van het verkrijgen de bewuste 150K, zit de adder.
Zonder te melden aan de Ondernemer, maar zeker aan zijn vrouw, een privé persoon en geen Ondernemer zijn alle overige leningen, die al liepen voor de Onderneming ook deel geworden van deze laatste hypotheek overeenkomst!

Zijn vrouw is dus door het zetten van deze handtekening, voor die € 150 K, meteen  aansprakelijk geworden voor alle andere, al bestaande leningen! De Ondernemer, maar zeker zijn vrouw is dus duidelijk misleid door hun eigen bank.
Hiervoor wordt juridisch advies ingewonnen, waarbij de jurist een kort geding klaarlegt voor de bank!
(Deze zaak is eind 2013 afgekocht!)

De Ondernemer, die zich bedrogen voelt door zijn eigen bank gaat door met de verkoop van zijn bedrijf en vindt gelukkig een koper in 2010! Hij realiseert zich terdege dat hij, ondanks zijn twijfel in 2009, op dat moment het belang van zijn Onderneming boven zijn eigen belang gesteld heeft.

Daarbij heeft hij ook nog een keer zijn huwelijk op het spel heeft gezet, doordat zijn vrouw zich ook misleid voelt, doordat hij degene was die het bij haar had voorgelegd!

Bijgaand dus een pijnlijk voorbeeld dat het belang van een Ondernemer niet altijd gelijk is aan het belang van een Onderneming, maar hoe had hij dit nu kunnen voorkomen?

Hij had dit kunnen voorkomen door tijdig, een ervaren klankbord, een Mentor te zoeken, die weet waarover je spreekt in dit soort situaties maar ook in alle andere niet alledaagse situaties en die weet hoe je dan moet handelen!

Daarvoor heb je andere ervaren specialisten nodig en hiervoor is in 2011 het platform Ondernemer + Praktijk gestart!
Samen met mijn collega’s kunnen wij dat klankbord voor jou zijn dat er, in 1e instantie is voor de Ondernemer, daarna voor de Onderneming!

 

 Niet alleen een goed advies, maar de juiste begeleiding!…

 

Dat is onze missie; het eerlijk, oprecht en onafhankelijk adviseren en begeleiden van Ondernemers, veelal in bijzondere situaties. Dat kunnen situaties zijn zoals hierboven beschreven, maar ook bijvoorbeeld, hoe vind ik de juiste investeerder voor mijn bedrijf. (met echte namen)

Hoe selecteer ik de juiste zakenpartner?
Of de bank heeft mijn krediet opgezegd, wat ik moet doen!

Maar ook de vraag, wanneer moet ik op zoek gaan naar een opvolger, hoe vind ik die, allemaal die vragen waar je als Ondernemer gewoon over van gedachten wilt wisselen!
Gaat het advies aan een Ondernemer samen met het advies aan de onderneming, mooi, dat is altijd beter, maar aan het eind zijn wij er voor de Ondernemer en dan pas volgt de onderneming!

Heb jij de behoefte aan een dergelijk klankbord, iemand die geen belang heeft bij het opstellen van de jaarrekening, laten we dan eens vrijblijvend afspreken.

Uiteraard moet de klik er zijn, maar daarover maken wij ons niet al te veel zorgen, hier praten tenslotte Ondernemers met collega Ondernemers en geen adviseurs!

Neem daarom vandaag nog contact op!

 

 Ondernemer + Praktijk, omdat een team beter scoort !…

 

 

FacebookGoogle+Linkedin