Liquiditeitstekorten zijn er van alle jaargangen en in alle sectoren!
En hoewel jij misschien op dit moment denkt, mijn liquiditeit is aardig op peil, kan ook jij zomaar door een (grote) klant in de problemen komen!

 

 

 

 

Zojuist heb ik een e mail beantwoord van een Ondernemer die, onder meer door tegenvallende omzetten, maar ook door zelf hulp te hebben geboden aan een andere Ondernemer nu zelf al enige tijd met liquiditeitsproblemen kampt.
En hoewel zij geen cliënt van ons is, hoop ik met het antwoord geven op een paar mails, richting te kunnen geven tot die mogelijkheden die een oplossing in haar ituatie kunnen bieden!

 

Absoluut niet!…

 

 

Momenteel is zij in de fase aangekomen dat de gesprekken met de bank stroef verlopen.
Je zult begrijpen dat zij inmiddels op de afdeling bijzonder beheer is beland. Eerdere verwachtingen, ook uitgesproken richting de bank komen op dat moment (ook) niet uit.

Het lijkt allemaal even niet te lukken. Wellicht (her) ken je het?
Al met al werkt het ondernemersplan dan even niet (mee)!

Op dat moment komen veel Ondernemers dan in een situatie, dat het lijkt of de hele wereld wat van jou moet hebben en slechts enkelen hulp willen bieden!
Een bank die nog meer cijfers wil hebben, waarvoor jij een accountant moet inschakelen.

Jouw eigen cijfers worden toch wel (enigszins) gewantrouwd.
Dit alles werkt kostenverhogend, terwijl je al minder (niks) meer hebt!

Klanten en leveranciers die enkel nog willen werken met een eigendomsvoorbehoud, waarbij, wanneer je zelf niet beschikt over enige juridische kennis, de kosten van een advocaat ook nog eens bijkomen.
Hoewel je juist in deze periode je kosten drastisch zou moeten kunnen terugdraaien, lijken ze in deze periode alleen maar toe te nemen!

Over het algemeen kun je stellen dat Ondernemers die deze fase overleven en daarna doorgaan, de hel van het ondernemerschap hebben gezien en besloten hebben dat ze daar niet wilden blijven!
Er is op deze aardbol dan ook geen businessschool, waar Ondernemers gelijkwaardige kennis als deze kunnen opdoen in zo’n korte periode.

 

Nooit alleen!…

 

shutterstock_221576047
Onthoud daarbij ook de uitspraak;
Een ongeluk komt nooit alleen, deze geldt hier dan ook!

 

 

 

 

 

Net wanneer je een liquiditeitstekort hebt, heb je pech met één van je machines, of valt er een klant van jou om.
En op het volgende had je al helemaal niet gerekend!

Die klant, die met een flinke aanbetaling een grote opdracht bij je neer wilde leggen, heeft besloten om deze werkzaamheden, toch maar over de vakantie heen te tillen! You name it!
Dus wees voorbereid en blijf rustig!

 

Waar is hier de nooduitgang?…

 

Op het moment dat jij met jouw bedrijf, en dat kan ook gebeuren door een te snelle groei, die gevallen hebben we hier ook gehad, in een dergelijke situatie terecht komt, voltrekt zich een proces dat grotendeels niet meer jouw hand kent.
Want, hoewel de bovenstaande zin geleend is uit een populair Nederlands liedje, ik dacht van het Goede Doel, is het wel de 1e gedachte van veel partijen die betrokken zijn bij een relatie die in de problemen is gekomen.

Dat kan zowel een klant – leverancier relatie zijn, of een leverancier – klant relatie (waarbij de laatste de problemen kent) of een bank – klantrelatie.
Op het moment dat het (financieel) spannend wordt, zoeken veel partijen naar de nooduitgang!

Begrijpelijk, maar voor jou als Ondernemer enorm frustrerend en teleurstellend.
Partijen die je jarenlang zonder veel verkoopinspanningen opdrachten geschonken hebt, blijken op dat moment niet eens meer thuis.

Dan wel, ze willen ze nog wel leveren, maar bij betaling vooraf.
De uitspraak, in de nood leert men z’n vrienden kennen, kent dan ook geen betere toepassing dan in deze omstandigheden.

 

Ondernemer, denk aan jezelf!…

 

Dat is dan ook de reden dat wij op dit platform al zo vaak hebben geschreven, niet alleen in goede tijden, maar zeker in slechte tijden en bovenal de periode daarvoor: Ondernemer, je denkt toch wel aan jezelf?
Zorg dat je altijd geld achter de hand hebt en houd, zodat je die zaken, maar ook die mensen kunt bekostigen die je nodig hebt als de veel anderen bezig zijn om het laatste wat jij hebt op te halen!
Oh ja, voor diegenen van jullie die het nog niet weten, als Ondernemer, wanneer het mis gaat, krijg je geen uitkering hoeveel je ook aan werkgeverspremie hebt betaald! (Althans niet eerder dan dat je (al) veel van je eigendommen hebt opgemaakt, dan mag je naar de bijstand). Misschien doet de gemeente nog eerder wat, zoals we hier in Oost Nederland, de ROZ Groep hebben.

Hierom heb jij dus als Ondernemer ook altijd meerdere bankrekeningen.
Hoewel jouw huidige bank verwacht dat al het bankverkeer via hen loopt, laat jij hun in die waan en zorg je voor jezelf!

Net zoals je privé,- en zakelijke rekeningen gescheiden houdt van elkaar, zo zorg je er ook voor dat nooit alles bij één bank ligt.
Laat je niet wijsmaken door wie dan ook dat, dat niet kan, of erger nog, dat, dat niet mag!
Het is tenslotte jouw geld, je bent geen eigendom van de bank, behoudens dan hetgeen wat je verpand hebt!

Of anders heeft jouw vrouw, of man een rekening bij die bank lopen. Op dat moment heb je even geen andere keus!
Sorry dames en heren van de bank, het gaat hier om overleven.

 

Jouw houding is dan bepalend!…

 

Hoewel het, zoals gezegd begrijpelijk is dat jij op dat moment naar veel partijen de deur zou willen dichtgooien, kun je, je op dat moment die houding (nog) niet veroorloven. Aan een bank die vraagt om cijfers, blijft het op dat moment verstandig om de cijfers (op tijd) aan te leveren.

Probeer de goede verstandhouding te bewaren, hoewel ik uit eigen ervaring weet, hoe onbeholpen een aantal mensen van de afdeling bijzonder beheer zich kunnen gedragen.
Laat je daarin niet meeslepen, maar speel het spel om uiteindelijk in een betere onderhandelingspositie te komen, dan wel te blijven.

Vergeet niet, voor veel van deze mensen is het ” jagen” op jouw laatste centen niks meer en niks minder dan hun werk!
Rijkman Groenink, ja die, de oud ABN CEO is ooit op deze afdeling begonnen en gezien de rest van zijn carrière – verloop kunnen we stellen dat hij daar ook gevormd is, maar daar koop jij niks voor!

 

Jij, jouw bedrijf is voor de meesten van hen een dossier, dus trek het je niet persoonlijk aan en zorg voor een klankbord, zoals ook al deze mensen in teams opereren!
Zoals de takken van een boom meewaaien met de wind, zo beweeg jij ook mee, tenzij het echt onredelijk is wat ze vragen,- en of doen!

 

shutterstock_228907375Als je geschoren wordt, moet je stil zitten!…

 

 

 

 

 

 

Nee, zeker is het geen aangename periode, verre van dat! Sommigen van jullie moeten nog een stap verder doordat het bedrijf uiteindelijk niet te redden is. Dan krijg je ook nog van doen met een rechter – (commissaris) en een curator.
Zolang jij geen criminele activiteiten, dan wel fraude hebt gepleegd, is het ook in deze fase verstandig om mee te waaien met de wind die op dat moment gaat waaien.

Wat zeg ik, in veel gevallen is het ook nog veel lucratiever om het op deze wijze aan te pakken.
Of er nu wel of geen doorstart komt!

Momenteel een liquiditeitstekort?

 
Neem dan contact met ons op, of één van onze collega’s elders in Nederland, en opereer daarbij in een team.
Net zoals ook veel van deze partijen zullen doen, die op dat moment jouw weg kruisen.
En tel tot tien, voordat je reageert op de uitspraak van iemand die enkel nog van het ondernemerschap droomt, maar het nooit zal oppakken.

Het Ondernemerschap is een prachtige ontwikkeling voor elke vrouw of man, maar zorg dat jij aan de bal blijft!

Veel succes vandaag en deze week!

Gerard Hofmeijer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Zodat u als Ondernemer (weer) kunt ondernemen!”

De juiste financiering, daar gaat het ons om!
Niet elke financiering is namelijk voor u als Ondernemer persoonlijk wenselijk.

Aan de hand van een waterdicht financieel plan, matchen wij u met een van de geselecteerde geldverstrekkers en blijven wij betrokken totdat u de financiering heeft ontvangen.

Contact

Wij kunnen u op kantoor ontvangen in:
Amsterdam
Arnhem
Groningen
Maastricht
Utrecht
Rotterdam
Zwolle
Statutair
Rijssenseweg 59a, 7475 VA Hof van Twente

Tel. +31 85 066 2100

info@ondernemerenfinanciering.nl 

Download NDA voorbeeld document

Praktische Ondernemerstips?

Wekelijks bericht boordevol met praktische adviezen en tips! (Gratis)

Nee bedankt, ik ontvang liever geen tips uit de praktijk
Scroll naar top
Whatsapp chat openen
Whatsapp je vraag?
Hallo ????
Waarmee kunnen we je helpen?