“Investeren, ook in eigen regio”

shutterstock_220061656Nee hoor, ik zeg niet dat ik weet waarom de onderstaande Crowdfunding campagne (CFC) niet slaagde!

Ik heb enkel geprobeerd om de campagne te analyseren.
Een goede les lijkt mij voor allen die bezig zijn met een alternatieve vorm van financiering, om het onderliggende idee in een korte analyse weer te geven!

Het idee is leuk, maar is dat ook niet het meteen het probleem?

Een groep mensen had het idee opgepakt, om in navolging van een Richard Branson, een Jackie Onassis en een aantal anderen, met een groep van 100 soortgelijke mensen een privé eiland te kopen, dat toebehoort aan Zweden.
Men wilde hiervoor € 200.K ophalen(100 investeerders met ieders € 2.K). Het eiland kon, na onderhandeling worden gekocht voor € 145. K, maar uiteindelijk is er “maar” € 56. K opgehaald, waarmee de CFC helaas niet is geslaagd.

In het VERSLAG , wat ik vorige week aan jullie heb doorgestuurd, heeft de Ondernemer achter het idee en plan een keurig verslag, inderdaad, gegeven van hoe zij hun campagne hebben gevoerd.
En wat je ook vindt van het idee, de campagne op zich is goed aangepakt.
Links en recht zou ik een aantal zaken anders gedaan hebben, maar men heeft er wel werk van gemaakt.

Maar hoe moet je nu een Crowdfunding idee als dit, of überhaupt een Crowdfunding idee analyseren?

Ik ben begonnen met de “zelf” analyse, wat niks meer en niks minder in houdt dan mijzelf de vraag te stellen, zou ik hierin willen investeren en als het antwoord NEE zou zijn, waarom dan niet?
Het idee van het kopen van het eiland werd ook gepitcht op de Dutch National Crowdfunding Day 2015 in Amsterdam.
Dit was voor mij dan ook de eerste x dat ik met het project bekend raakte en waar het zelfs nog een prijs won voor de beste pitch!!!! (Dit zegt genoeg over pitches).

Maar nu terug naar de vraag, zou ik hierin willen investeren?

eiland Richard BransonEerder schreef ik al dat in navolging van Richard Branson, een Onassis en enkele anderen, het idee is ontstaan om een eiland te kopen. Nu weet ik toevallig wat voor een eiland een Richard Branson heeft en die van Onassis heb ik opgezocht.
(Foto 1 eiland van Branson)

Eiland Onassis SkorpiosAls ik het goed begrepen heb is deze laatste verkocht aan investeerder uit Rusland, maar hoe dan ook, de eilanden van de 1e 2 partijen geven mij, en ik denk heel Nederlanders het gevoel van warmte, zon en wat meer!
(Foto 2 eiland van Onassis)

eiland zwedenEn dan hebben een foto van het (prachtige) eiland dat in Zweden aangekocht zou gaan worden.
(Foto 3)

Nu vindt ik persoonlijk het noorden van Europa, de landen, Denemarken, Finland en een Zweden prachtige landen om te bezoeken. Ik hou van die (wilde) natuur, maar ik weet ook dat heel veel mensen de warme zon, boven die prachtige natuur verkiezen, zeker mijn eigen vrouw!

Maar Gerard, we hebben ook geen 10.000 investeerders nodig!

Nee, inderdaad je hebt er geen 10.000 nodig, volgens het plan zijn er (maar) een 100 tal aandeelhouders nodig!
Maar doordat je, in mijn opinie, je toelegt op een kleiner deel van de (Nederlandse) bevolking, dat de natuur verkiest boven warme stranden, maak je daar eigenlijk al een keuze hoe groot de groep van investeerders zal zijn!

Je beperkt in feite daar al de mogelijkheden van de kracht van crowdfunden, veel mensen die iets doen!
Dit in tegenstelling dat je de crowd zelf laat kiezen. (Daar ligt juist de kracht van Crowdfunding, mensen die zelf (kunnen) kiezen!)

Mijn eigen vrouw zou zeker bereid zijn om € 2000 te investeren in een eiland waar het elke dag >35 Celsius is, maar ik zie haar niet investeren eiland met veel natuurschoon waar het toch over het algemeen kouder is, dan wel vergelijkbare weersomstandigheden als in Nederland heeft.
Jazeker, er zijn nog 6.999.999.999 andere mensen op deze planeet, maar iemand die bereid is om, – en kan investeren valt dan (meteen al) af!

In order to buy a Swedish island with 100 like-minded people.

Toen ik dit las, 100 like-minded people, bekroop mij een (klein) gevoel van onbehaaglijkheid, dat zeker niet helpt om ergens enthousiast over te worden. Ten eerste wat is like-minded? Verder wie zegt mij dat ik dat wel wil als investeerder? Als ik naar zo’n eiland toe ga, dan wil ik eigenlijk juist andere mensen ontmoeten of misschien wel helemaal niemand. Eigenlijk wordt er op dit moment weer een keuze gemaakt voor de crowdfunder en veel crowdfunders zijn in mijn beleving zelf heel goed in staat om keuzes maken!

Overigens, ergens zitten met like-minded people betekent dat dan, dat ik aan bepaalde zaken mee moet doen en als ik daaraan geen zin heb, of geen geld aan wil besteden, dan val ik buiten de groep? Het laatste wat ik wil op “mijn” eiland is eigenlijk rekening houden met anderen, dat doe ik al die andere 351 dagen!
Is het dan wel echt mijn eigen (deel) eiland?

Voor € 2000,- mede-eigenaar van een eiland, maar zijn dat alle kosten?

Wij betaalden voor onze (enkel) plek dit jaar aan het Garda meer, voor 14 dagen al € 2100,- en dan zou ik € 100,- minder mede -eigenaar worden van een eiland. Daar komen vast nog kosten bij?
Een terechte vraag. Wat ik niet kon vinden in de online informatie was een overzicht van alle kosten die er nog bij gaan komen en de te verwachten kosten.
(Dat wil niet zeggen dat er geen overzichten zijn van de bijkomende kosten, maar deze kosten direct in beeld brengen, had mij persoonlijk een veel vertrouwder gevoel gegeven!)

Iedereen die in Nederland een huis bezit weet dat er aan vastgoed altijd bijkomende kosten zitten.
En misschien kun je tijdens een verblijf op het eiland heel veel zelf doen, maar vaak zijn het de materiaalkosten die dan uiteindelijk een goedkope instap (heel) duur doen uitvallen.
Daarnaast hoe staat het met alle voorzieningen op zo’n eiland, infrastructuur (zeker riolering) en wat te denken van mogelijke eisen die de Zweedse overheid alsnog gaat stellen wanneer je daar gaat huizen met een grotere groep like – minded people?

Voor mij als Crowdfunding investeerder zijn er dus nog een heleboel zakelijk onduidelijk, terwijl ik best wel bereid ben om enigszins een risico te lopen, anders moet ik tenslotte het geld op de bank laten staan.

Met deze (superkorte) analyse heb ik willen aangeven dat, hoe prachtig het idee van crowdfunden ook is, het onderliggende verhaal moet wel goed zijn. Zeker wanneer de bedragen voor de investeerders wat groter (kunnen) worden. Je kunt heel veel vragen en onzekerheden met allerlei marketinginspanningen als sneeuw voor de zon doen verdwijnen, maar mensen die überhaupt al met de gedachte kunnen omgaan dat zij mede-eigenaar zijn van een eiland, kijken over het algemeen verder dan hun neus lang is!

Overweeg jij ook om geld middels Crowdfunding, dan wel middels een investeerder op te halen maar twijfel je nog over het onderliggende plan?
Neem dan contact met ons op, zodat jij goed beslagen ten ijs komt!

Want je weet, je hebt maar 1 kans om jezelf op de juiste wijze te presenteren aan een investeerder!

Veel succes vandaag en deze week!

1101Posted by: Gerard Hofmeijer, Ondernemer + Praktijk,

Gerard Hofmeijer is de initiatiefnemer van Ondernemer + Praktijk.

Ondernemer + Praktijk kent de volgende specialismen:
+ (Alternatieve) Financiering van de onderneming
+ Voorbereiding bedrijfsopvolging & overnames
+ Begeleiding bijzondere bedrijfssituaties

Stel je deze informatie op prijs? Spreken de onderwerpen je aan? Wil je deze informatie blijven ontvangen? Laat dan je gegevens achter op https://ondernemerenfinanciering.nl/ en ontvang de nieuwsbrief en e mails met soortgelijke interessante onderwerpen. Met een like op onze facebook-pagina, weten wij dat je ons werk waardeert

“Zodat u als Ondernemer (weer) kunt ondernemen!”

De juiste investeerder, daar gaat het ons om!
Niet elke investeerder past nl. bij elke Ondernemer.

Aan de hand van uw persoonlijk profiel, matchen wij u met een Ondernemer die een financieringsvraag heeft uitstaan en blijven wij (indien gewenst) betrokken totdat u weer uitstapt!

Contact

Wij kunnen u op kantoor ontvangen in:
Amsterdam
Arnhem
Groningen
Maastricht
Utrecht
Rotterdam
Zwolle
Statutair
Rijssenseweg 59a, 7475 VA Hof van Twente

Tel. +31 85 066 2100

info@ondernemerenfinanciering.nl 

Download NDA voorbeeld document

Praktische Ondernemerstips?

Wekelijks bericht boordevol met praktische adviezen en tips! (Gratis)

Nee bedankt, ik ontvang liever geen tips uit de praktijk
Scroll naar top
Whatsapp chat openen
Whatsapp je vraag?
Hallo ????
Waarmee kunnen we je helpen?